Acum viața copiilor stă în mâinile noastre

A venit vremea să vorbim din nou despre Fundația Polisano și misiunea ei de a salva copii cu malformații grave. Acești copii au fost refuzați de spitalele din România și de chirurgi renumiți de la noi. Nu și-au asumat riscuri. Sunt lăsați în voia sorții, spre disperarea părinților. Vorbim din nou și vom mai vorbi și de acum înainte, pentru că Fundația Polisano este singura lor șansă, iar misiunea oamenilor de aici este una continuă. Vom fi alături de ei, pentru că lupta lor nu este în zadar. În cei 3 ani de activitate peste 100 de copilași au fost operați pe cord, iar toate operațiile au fost reușite. Micuții pacienți sunt din toată țara, dar în fiecare misiune au fost și din Sibiu. Cu toții provin din familii greu încercate, iar în spatale fiecăreia este câte o poveste apăsătoare, țesută cu multe lacrimi și neputință. 40.000 de euro. De atât este nevoie pentru misiunea din ianuarie. Banii vor fi folosiți pentru consumabilele necesare intervențiilor chirurgicale. Mediciii chirurgi operează pro bono, dar consumabilele costă și costă mult pentru că aproape nimic nu este decontat de Casa de Asigurări de Sănătate. Dar vom face față pentru că noi știm să ne ajutăm. Întotdeauna am făcut-o. Datorită ajutorului nostru, al tuturor, o micuță de șase luni va avea o șansă la viață, tot așa cum datorită donațiilor anterioare Ioana poate alerga, poate zâmbi și se poate bucura de copilărie.

Ce-i poți spune unei mame care, după o sarcină monitorizată de medici cu renume din Sibiu și în care toate analizele au fost perfecte, fetița ei se naște cu sindrom Down și cu o malformație gravă la inimă? Cum îi poți opri lacrimile când îți arată cu inima frântă un dosar întreg de analize făcute pe timpul sarcinii, în care totul arată bine și, totuși, în ziua în care a născut, pământul s-a năruit peste ea? Cum îi poți vorbi despre speranță, când spitale din România și medici chirurgi celebri au refuzat să opereze inima fetiței ei? Cum?

Este povestea unei mame care se află cu fetița pe lista de așteptare a Fundației Polisano, pentru misiunea din ianuarie. Nu o să-i dăm numele din motive lesne de înțeles, însă, a acceptat să ne spună povestea ei, pentru a ști cât de mult contează ca noi toți să sprijinim proiectul acestei Fundații.

Sarcină perfectă, bebeluș cu probleme grave.

Cele nouă luni de sarcină au decurs bine, iar toate analizele din dosarul de sarcină au ieșit fără probleme. Analizele au fost multe, pentru că mama avea trombofilie și a vrut să fie sigură că toate sunt ținute sub control. Probabilitatea pentru sindrom Down în sarcina ei a fost de 1 la 3.200, osul nazal, care ar fi trebuit să fie absent, este trecut prezent în analize. Translucenta nucală (partea din spate a gâtului) ar fi trebuit să fie peste 5 mm la copii cu această malformație, iar la control a fost 1,17 la analize și 1,78 la ecografie. Mama a studiat aceste analize de sute ori, însă, nu reușește nici acum să înțeleagă cum a fost posibil ca totul să fie perfect în sarcină, iar la naștere să se primească două diagnostice atât de grave: Sindrom Down și Canal Atrio Ventricular Complet, o malformație foarte gravă la inimă.

Cel mai dureros este că medicii nu au fost capabili, cu tehnologia din zilele noastre, să descopere că inima micuței nu este în regulă. La ecograf i-au spus mamei și au trecut și în hârtii cele patru camere ale inimioarei (cele două atrii și ventriculii) ca fiind existente. În realitate, în inima fetiței este haos, după cum spune mămica ei. Nu există niciuna din cele patru camere separate, iar inimioara funcționează la jumătate din capacitatea ei. Toate acestea au venit în ziua în care acestă mămică ar fi trebuit să fie cea mai fericită. Au fost externate după aproximativ 5 zile fără vreo trimitere, fară vreun sfat. Medicul de familie i-a îndrumat către Spitalul din Târgul Mureș. Cei de acolo au confirmat gravitatea bolii, însă, într-un final, unul din medicii chirugi renumiți ai României, a refuzat printr-o scrisoare operația micuței. Medicul Viorela Cotârlă, singurul medic pediatru cardiolog al Sibiului a fost alături de această mămică. I-a explicat permanent ce se întâmplă cu inima micuței și a îndrumat-o către Fundația Polisano. Astfel, au ajuns pe lista misiunii din luna ianuarie. Acum, posibilitatea de a fi consultată și operată de medicii specialiști, parteneri ai Fundației este singura șansă la viață a unui îngeraș de șase luni care a ajuns într-o lume ce i-a întors spatele până acum.

De la buze vinete și leșinuri, la alergat și voie bună

Ioana este unul dintre copiii salvați prin proiectul Fundației Polisano și datorită puterii de a ajuta a oamenilor care au donat. Fata a fost diagnosticată de mică cu insuficiență cardiacă. Încă de la 11 luni a cutreierat spitalele. A ajuns la Cluj, unde i-au făcut o corecție, după cum le-au spus medicii, celor din familie. Pe măsură ce creștea însă, Ioana era tot mai rău. I se învinețeu buzele, obosea foarte repede, nu putea merge. A tot fost prin spitale, însă medicii spuneau că n-au ce-i face, că trebuie dusă în străinătate, iar familia fetei nu-și permitea. Este crescută doar de mamă și bunică. Fetița era dusă și adusă în scaun cu rotile de la școală. Învățătoarea ei a vorbit cu Cătălina Costache, directorul Fundației Polisano și au pus-o pe listele pentru control și operație. Ioana a fost operată, iar inimioara ei, în mare parte a fost reparată. Ar mai fi de pus un cateterism, însă, trebuie să mai crească puțin. Are medicamentație zilnică și merge periodic la control, dar viața ei s-a schimbat radical. Ioana poate zâmbi, poate alerga, nu mai obosește, nu se mai învinețește și are ocopilărie frumoasă. Bunica ei spune că operația a fost o minune pentru familia lor și nu are cuvinte să le mulțumească celor care au ajutat. Au fost purtați pe drumuri ani în șir fără vreun rezultat, totul până la Fundația Polisano. Cu aportul tuturor celor implicați și al donațiilor, operația Ioanei a fost posibilă. Acum este o fetiță veselă ce vrea să ajungă o youtubăriță de succes și care citește cu plăcere „Puterea farmecelor”. Cel mai mult îți dorește o cameră video ca să-și poată face un canal de glume.

Putem strânge 40.000 de euro pentru misiunea din ianuarie

Fundația Polisano este condusă de Cătălina Costache în calitatea sa de director executiv. Această organizație are încheiate parteneriate informale cu medici chirurgi din Anglia, specializați în chirurgie pe cord deschis, și din Suedia, specializați pe chirurgia minim invazivă. Cei de la Spitalul European Polisano pun la dispoziție spații pentru efectuarea acestor operații și resurse umane când este cazul. Operațiile sunt gratuite, însă fundația trebuie să plătească materialele care sunt folosite în intervenții, drumul și cazarea medicilor care vin din străinătate și a echipei acestora.

În ianuarie este programată o nouă misiune prin care aproximativ 15 copilași cu boli grave de inimă, refuzați în mare parte de instituții medicale din România, vor fi operați de echipe din Londra și Bristol și de o echipă din Suedia. O parte dintre copii sunt diagnosticați și cu sindrom Down, ceea ce este considerat un risc în plus. Până acum, prin misiunile fundației au fost operați cinci astfel de copii. Toate au fost operații reușite, iar micuții sunt bine acum. Este nevoie de 40.000 de euro ca misiunea umanitară a acestor oameni să fie dusă la bun sfârșit și de această dată. Legile date în țara noastră au știrbit mult posibilitatea sau interesul companiilor de a dona, însă reprezentanții fundației nu-și pierd speranța. Sunt destui oameni cu posibilități în această lume cărora să le pese, cu atât mai mult cu cât vorbim despre copii pe care societatea îi condamnă la moarte.

În paralel, Fundația are și un proiect de prevenție. Se numește „Caravana inimii sănătoase”. În cadrul său, medici pediatri însoțiți de reprezentanți ai fundației merg prin școlile de pe valea Hârtibaciului pentru a asculta inimioarele copiilor și a le depista pe cele cu probleme. Totul pentru ca acești copii să ajungă la timp la medic, iar problemele lor de sănătate să aibă șanse mari de vindecare.

„Trebuie să aducem mereu aminte oamenilor că proiectele noastre continuă și că noi avem în permanență nevoie de sprijin financiar, cel puțin până vom intra în situația de normalitate în care consumabilele să fie decontate de Casa de Asigurări. Până atunci, însă, noi va trebui să luptăm oricât ar fi de ridicolă situația”, spune Cătălina Costache.


Autor: Raluca Buduşan

Link original material: https://sibiu100.ro/featured/149950-acum-viata-copiilor-sta-in-mainile-noastre/

Share this post