Cinci copii cu malformații grave, proveniți din familii sărace, operați gratuit la Spitalul European Polisano

Cinci copii cu malformații grave, proveniți din familii sărace, operați gratuit la Spitalul European Polisano

Prin intermediul Fundației Polisano, cu ajutorul unor sponsori locali și a unor medici care au venit, gratuit, din străinătate să profeseze la Sibiu, cinci copiii cu vârste între 11 luni și 16 ani au fost operați vineri și sâmbătă la Spitalul European Polisano.

Copiii provin din familii cu posibilități financiare reduse și sufereau de malformații cardiace foarte grave, în unele cazuri medicii din România declarându-se lipsiți de orice soluție. ”Trei dintre copilași au fost deja operați și sunt foarte bine. Mulțumesc sponsorilor care au asigurat banii pentru materialele necesare intervențiilor, mulțumesc medicilor care au dat din timpul lor, din energia și din experiența lor. Copilașii aceștia suferă de malformații cardiace foarte grave, reprezintă cazuri care nu ar fi putut fi operate în alte condiții la noi în țară”, a declarat vineri seara Cătălina Costache, directorul executiv al Fundației Polisano. Reprezentanții fundației au adus mulțumiri publice medicilor și sponsorilor care s-au implicat în acest proiect, în cadrul unui eveniment organizat vineri seara, chiar în timp ce unul din copiii ajutați era în sala de operație. Printre sponsorii acestei acțiuni se numără Atlassib, ‎Gada Group‬, ‎Cerob‬ și pizzeria Insieme.

eveniment polisano

Sfâșietoarele cazuri

Cei cinci copii operați în cadrul acestei acțiuni provin din familii care au trecut, în unele situații, prin adevărate drame. ”Mama, de 15 ani, a fost preluată de bunică, tatăl nu știm unde este, vorbim de un caz social. Această bunică s-a îngrijit de fetiță foarte mult, ea se ocupă cel mai mult de domnișoara noastră care a ajuns acum la opt anișori – Ioana, un copil foarte inteligent. Era un caz pierdut. Am vorbit cu doctorul care a făcut prima intervenție, mi-a spus că el nu mai poate face nimic. Dar, uite, avem ajutorul dumneavoastră și am reușit”, a rezumat dr. Viorela Cotârlă (foto) povestea micuței Ioana, operată vineri la Spitalul European Polisano. Dr. Viorela Cotârlă coordonează comisia care a selectat și selectează cazurile sociale aduse în atenția Fundației Polisano. Medic și în cadrul Spitalului public de pediatrie din Sibiu, dr. Viorela Cotârlă a cunoscut majoritatea acestor cazuri chiar de la naștere. Este exemplul lui Petru, un copil care acum are un an și trei luni. ”Petru este un copil pe care tot de la nou-născuți îl știu. O întrerupere de arc aortic, hipoplazie de ventricul stâng, trimis la Târgu Mureș la vârsta de două luni. Mi-l trimit înapoi anul trecut: doamna doctor, nu se mai poate face nimic, vă rugăm să îl țineți. Adică să îl țin până îl pierdem. Acum a ajuns pe mâinile lui Petru și Șerban (medicii Petru Liuba și Serban Stoica – n.r.), care luptă pentru a nu se întâmpla ca în celelalte centre, unde copiii sunt lăsați să moară”. La fel de dureroasă este și povestea copilului de 11 luni, născut într-o familie în care cei doi părinți au luat noi credite (pe lângă cel imobiliar) pentru a apela la fertilizarea in vitro. Când sarcina a ajuns la șase luni, părinții au fost sfătuiți să renunțe la copil, din cauza unor posibile complicații ce ar putea să apară. Părinții au decis, totuși, să nu renunțe după atâta efort depus în a obține această sarcină. Acum, copilul lor a fost operat în cadrul acțiunii Fundației Polisano.

Potrivit Fundației Polisano, în vara acestui an urmează a fi operați, tot gratuit, alți copii cu malformații grave, proveniți din cazuri sociale. ”Pentru a ajuta cât mai multe cazuri, facem un apel la sponsori care ne pot ajuta”, spune Cătălina Costache.

O parte din medici

Patru medici au operat gratuit cazurile sociale ajutate de Fundația Polisano. Trei dintre acești medici au venit din străinătate: Petru Liuba și Sune Johansson au venit din Lund, Suedia, iar dr. Șerban Stoica profesează în Anglia. Cel de-al patrulea medic este Victor Costache, șeful secţiei Chirurgie Cardiovasculară şi Toracică din cadrul Spitalului European Polisano. Cei patru chirurgi sunt, însă, doar o parte din medicii care s-au implicat în această acțiune, mulți alții lucrând la etapele premergătoare unor astfel de intervenții chirurgicale complexe. ”În seara asta mă simt foarte umil. Cea mai dificilă chirurgie este cea cardiovasculară congenitală, iar chiar în acest domeniu Statul Român nu se implică. În România se întâmplă o tragedie și un genocid în fiecare zi: Casa națională de asigurări de sănătate își continuă politica de a nu deconta astfel de intervenții la noi în țară. Așa am ajuns să putem rezolva astfel de cazuri numai prin intermediul sprijinului financiar colectat de astfel de fundații. Asta în condițiile în care Casa de asigurări trimite anual câte 300 – 400 de cazuri în străinătate, acolo unde astfel de intervenții au costuri de 40.000 de euro. Iar la noi, în România, ar costa 6.000 – 7.000 de euro. Pentru cazurile trimise în afară, România a ajuns la datorii de 320 de milioane de euro, suntem cei mai mari datornici din Europa”, a spus dr. Victor Costache.

Share this post