Interviu cu directorul executiv al Fundației Polisano, Cătălina Costache

V-ați gândit vreodată cât de norocoși sunteți că trăiți într-un oraș în care puteți beneficia de facilități medicale și de prevenție și informare? Cei mai mulți copii din mediul rural nu pot fi consultați și tratați la ei acasă, iar sănătatea lor depinde de un drum de câțiva zeci de km până la Sibiu. Tocmai de aceea, Fundația Polisano a demarat ”Caravana Inimi Sănătoase” prin care își propune să consulte inimile copiilor de pe Valea Hartibaciului direct în școli.

Care e obiectivul care a pus în mișcare Caravana Inimi Sănătoase și în câte localități din județul Sibiu va ajunge?

De 3 ani îi ajutăm pe copiii cu malformaţii cardiace grave din toată ţara să beneficieze de operaţii și tratament. Până acum am realizat acest lucru prin organizarea de misiuni umanitare, majoritate în Sibiu, în cadrul cărora echipe medico-chirurgicale din Anglia şi Suedia au venit în România să opereze cu succes peste 100 de copii români. Ne mândrim cu aceste cifre, desigur e meritul medicilor, cu atât mai mult cu cât vorbim de intervenţii complexe pe inimă, care nu ar fi putut fi realizate în ţară. Așa am devenit conştientă de o realitate dramatică: unii copii erau inoperabili pentru că nu fuseseră diagnosticaţi la timp. A fost momentul declanşator al ideii de a organiza o campanie de depistare precoce a bolilor de inimă la copii, dar şi de informare asupra simptomelor. Am ales 33 de localități de pe Valea Hârtibaciului pentru că am mai derulat programe în zonă şi ştiam că multe sate sunt în afara circuitului medical, prin absenţa sau insuficienţa prezenţei medicilor de familie.

Pentru a-i putea consulta pe copii în școli aveți nevoie de acordul instituțiilor și al părinților. Câtă deschidere există din partea lor?

Ne e relativ uşor să lucrăm în judeţul Sibiu tocmai pentru că găsim înţelegere şi deschidere din partea instituţiilor. Încă de la înfiinţare derulăm proiecte în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean. Anul acesta, când trebuia să reînnoim parteneriatul cu ISJ şi să-l extindem la ”Caravana Inimi Sănătoase”, s-a întâmplat un eveniment foarte trist, decesul domnului Inspector Firu. Am colaborat foarte bine cu dumnealui şi constatăm aceeaşi deschidere și din partea actualei conduceri. O noutate e parteneriatul cu ULBS, care va sprijini campania prin implicarea studenţilor, atât medicinişti, cât şi la psihologie şi sociologie. Cât despre părinţi, am întâlnit doar cooperare şi recunoştinţă din partea lor. Mulţi copii provin din familii defavorizate. Am fost foarte surprinsă să descopăr că unii copii nu fuseseră vaccinaţi niciodată sau că nu erau în evidenţa niciunui medic.

Dacă ar fi să faceți o radiografie a situației actuale a educației copiilor și părinților din mediul rural despre sănătate și accesul la sistemul medical, cum ar arăta aceasta?

Nu dispun de cifre oficiale în acest sens, pot să descriu ce am văzut la faţa locului, în ultimii 2 ani când am derulat proiecte la sate. În multe sate, medicii de familie vin o dată pe săptămână sau chiar mai rar. Nu putem vorbi în acest caz de prevenţie sau de screening organizat, cu toată bunăvoinţa medicului. Am avut zilele acestea un dialog foarte constructiv cu directorul Spitalului din Agnita, care îmi semnala eforturile lui pentru a ţine medicii apoape. O doamnă doctor pediatru face zilnic naveta Făgăraş-Agnita şi nu e un caz izolat. Locuitorii acestei zone, nu doar copiii, au nevoie de servicii medicale de proximitate. Acesta e obiectivul nostru comun şi de aceea vrem să-i asociem în proiectul ”Caravana Inimi Sănătoase”. Le-am propus medicilor din Agnita să vină în Sibiu când vom organiza următoarea sesiune operatorie, la mijlocul lui ianuarie 2019, pentru a intra în contact cu echipe medicale internaţionale şi pentru a se familiariza cu ultimele tehnici de cardiologie pediatrică și chirurgie cardiacă pediatrică. În cazul personalului medical, nimic nu poate înlocui practica realizată sub îndrumarea unui expert. E gratuit şi extrem de formator.

Mai concret, în ce constă consultațiile pe care le veți face copiilor? Și cine sunt medicii care vă ajută în acest sens?

Proiectul se va derula în mai multe etape: consultaţii primare cu stetoscopul şi examinare vizuală la copiii din ciclul primar; apoi copiii pentru care există suspiciuni că ar putea avea boli cardiace vor fi consultaţi ecografic de către dr. Viorela Cotârlă, la Spitalul Orăşenesc din Agnita. Dacă aceste consultații vor confirma suspiciunile, îi vom ajuta pe copii să beneficeze de tratament sau operaţie, după caz. Nu în ultimul rând, vom organiza ateliere de nutriţie şi viaţă sănătoasă în şcoli, cu ajutorul angajaţilor Auchan Cluj. Medicii participanţi la proiect sunt din Sibiu şi împrejurimi, cu cabinete medicale sau care lucrează în cadrul unor spitale, Pediatrie Sibiu sau Orăşenesc Agnita. Medicii vor lucra în flux continuu, iar pe această cale vrem să le mulţumim pentru implicare.

Câți copii au beneficiat până acum de campaniile derulate de fundație?

În proiectul ”Sănătate la Sate” au beneficiat până acum peste 500 copii de consultaţii, analize medicale și tratamente gratuite. În cadrul proiectului ”Inimi sănătoase” au fost operaţi cu sprijinul nostru peste 100 copii din toată țara. Anul acesta, obiectivul nostru e şi mai ambiţios: derulăm în paralel 2 campanii pe Valea Hârtibaciului, una oftalmologică şi cealaltă axată pe boli cardiace. Dacă totul merge conform planului, peste 2.000 de copii ar trebui să beneficieze de aceste servicii de sănătate gratuite.

Cum pot contribui sibienii care doresc să susțină proiectul?

Avem în primul rând nevoie de cât mai mulţi medici pediatri şi de familie care să se alăture campaniei. Practic, ea se desfăşoară în fiecare dimineaţă, atunci când şcolile sunt deschise. Pentru fiecare dimineaţă, avem nevoie de cel puţin un medic. Cu cât participă mai mulţi la campanie, cu atât efortul e repartizat mai larg şi deci mai puţin resimţit. În al doilea rând, orice contribuţie financiară e binevenită. Aici ţin să precizez că proiectul e sprijinit financiar de Fundation Auchan pour la Jeunesse, pentru al doilea an consecutiv. Întrucât e posibil să detectăm malformaţii grave care ar putea avea nevoie de operaţie, s-ar putea ca bugetul iniţial să fie insuficient, acesta neacoperind costul intervenţiilor complexe. Îi invit pe toți cei care doresc să contribuie să mă contacteze pe Facebook sau pe e-mailul de pe site-ul Fundaţiei Polisano. Chiar şi micile contribuţii sunt binevenite, suma acestora ne va permite să ajutăm cât mai mulţi copii. Contul unde se pot primi donaţii şi sponsorizări: RO04BRDE330SV97331943300, deschis la BRD Sibiu sucursala Magheru.


Interviu realizat de Răvan Sădean

Credit foto: Rareș Helici

Link material original: https://www.zilesinopti.ro/articole/22410/interviu-cu-directorul-executiv-al-fundatiei-polisano-catalina-costache

Share this post