Operațiile pe inimă pro bono, pentru copilași, continuă la Sibiu. „Misiunea din mai va reprezenta un efort financiar enorm”
Anul 2020 și-a lăsat amprenta și asupra celui mai mare program pro bono dedicat copiilor care s-au născut cu malformații congenitale grave. O misiune în care ar fi trebuit operați mai mulți copii, în luna martie a anului trecut, a fost anulată în ultimul moment, strângerile de fonduri au avut un impact mult mai mic, iar numărul copilașilor salvați a scăzut, povestește Cătălina Costache, din partea Fundației Polisano.
Reporterul Turnul Sfatului a stat de vorbă cu Cătălina despre greutățile întâmpinate de la debutul pandemiei, schimbările care au survenit în cadrul Echipei Inimii și cele mai deosebite povești la care a contribuit fundația în ultimul an. Totodată, sibianca spune că numărul copiilor care beneficiază de intervenții chirurgicale anul acesta a crescut față de 2020, iar imediat după Paști este programată deja o nouă misiune.
Câte operații pe inimă pentru copilașii cu malformații congenitale grave ați reușit să organizați pentru 2020 și 2021 până în prezent?
Anul 2020 a fost foarte dificil din punct de vedere al dificultăților de strângere de fonduri, dar şi a organizării operaţiilor propriu-zise. Ţinând cont de aceste obstacole, suntem mândri că am reuşit să depăşim cifra de 10 copii operaţi pe inimă cu ajutorul nostru.
Anul acesta, am ajutat deja 6 copii şi mai avem mulţi pe listă. Mai mult, pregătim o nouă misiune operatorie, cu echipa medicală din Germania, care ar trebui să aibă loc în prima săptămână a lunii mai, imediat după Paşte. Sperăm să operăm în cadrul acestei misiuni, aproximativ 10 copilaşi.
Care au fost cele mai sensibile/grave povești la care ați contribuit?
Toate poveştile sunt unice şi impresionante în felul lor. Dintre cele mai recente, l-as menţiona pe micuţul Adrian, din Ocna Sibiului, care se află pe lista noastră de aşteptare din luna decembrie 2020, dar intervenţia a fost amânată de două ori, din cauza greutăţii sale insuficiente. Dealtfel, lipsa de apetit şi greutatea sub limite normale sunt şi simptome ale bolilor cardiace la copii. În ultima săptămână a lunii aprilie, Adrian a fost operat la Sibiu, iar pe holurile Spitalului Polisano a făcut chiar primii paşi.
M-au impresionat de asemenea copilaşii care cresc fără unul sau ambii părinţi, si care, în afara bolii, trebuie să înfrunte şi aceste lipsuri, familiale. Chiar astăzi am aflat însă o veste bună. O fetiţă operată cu ajutorul nostru acum 3 ani, la Sibiu, micuţa Andreea, dintr-un sat de pe Valea Hârtibaciului, care fusese abandonată în Spitalul de Pediatrie, a fost adoptată de o familie inimoasă, şi a primit, în sfârşit, şansa la o viaţă normală, nu doar din punctul de vedere al sănătăţii. Aceste poveşti cu final fericit ne fac să mergem înainte, în ciuda dificultăţilor.
Care au fost greutățile întâmpinate din cauza pandemiei?
Strângerea de fonduri a avut enorm de suferit, iar acesta a fost efectul cel mai vizibil şi pe care îl resimţim şi acum. Când totul se învârte doar în jurul pandemiei, este dificil să ceri fonduri pentru altceva. Anul trecut am lucrat doar pe rezervele din anii precedenţi şi avem oarecum impresia că funcţionăm pe datorie. Sponsorizările au reînceput timid anul acesta, dar ne vor trebui luni de zile, dacă nu ani, să revenim la posibilitatea de a ne proiecta pe termen lung.
O altă problemă a fost imposibilitatea organizării misiunilor operatorii în vechea formulă, adică prin intermediul echipelor medicale internaţionale, care aduceau plusvaloare expertizei interne. Din cauza restricţiilor de călătorie, a trebuit anulată în ultima clipă misiunea din martie anul trecut, iar copiilor programaţi la operaţie a trebuit să le găsim alte soluţii. Doi au fost trimişi în Germania la operaţie cu curse aeriene speciale, alţii au fost operaţi în intern, dar logistica a fost o adevărată acrobaţie intelectuală, pentru că am lucrat cu medici din oraşe diferite, care au trebuit să se sincronizeze. Aceasta, în condiţiile în care ştim la câtă presiune sunt supuşi în prezent medicii, în special pe cei din Terapie Intensivă.
Cum s-a schimbat echipa inimii în ultimul an? Care sunt doctorii care mai participă la acest proiect?
Echipa inimii este evolutivă şi se adaptează la situaţia specială pe care o trăim. Toţi medicii sunt sub presiune de la începutul pandemiei, mulţi dintre ei s-au şi îmbolnăvit la un moment dat. În prezent, lucrăm cu echipa inimii din Sibiu, condusă de dr. Anca Mandache, cu sprijinul dr. Ovidiu Lazăr, anestezist şi dr. Mirabela Caşcaval, cardiolog pediatru, care se deplasează din Bucureşti când avem nevoie de ei. În acelaşi timp, suntem norocoşi că o avem în permanenţă la Sibiu pe dr. Viorela Cotârlă, cardiolog pediatru, care se implică inclusiv în strângerea de fonduri pentru operaţii. Sprijinim de asemenea şi operaţii pediatrice pe inimă la Braşov, realizate de dr. Victor Costache, cu sprijinul dr. Cristian Bulescu, de la Spitalul Grigore Alexandrescu din Bucureşti. De asemenea, atunci când suntem solicitaţi pentru sprijin, inclusiv la intervenţii efectuate în alte oraşe sau cu procurarea unor medicamente, facem tot posibilul să dăm o mână de ajutor.
În ce măsură ați mai reușit să strângeți fonduri pentru operațiile copilașilor?
Cum spuneam, anul 2021 a început timid din punctul de vedere al sponsorizărilor, dar totuşi sunt semnale pozitive. Pandemia a însemnat şi schimbări în conducerea firmelor care erau partenerii noştri istorici şi este nevoie de o ajustare până să ne cunoaştem şi să prezentăm proiectul Inimi sănătoase pentru Copii noilor echipe. Remarc un val de solidaritate venit din partea persoanelor fizice, a donatorilor individuali, care vor să se implice, fiecare la scara lui.
O surpriză plăcută a fost sprijinul primit prin intermediul dr. Florin Puflea, din Verona, care a mobilizat comunitatea românească din diaspora în beneficiul copilaşilor operaţi de noi. Părintele Gabor Codrea, dar şi alţii din Italia, au organizat acţiuni de conştientizare în rândul comunităţii de români, iar rezultatele nu au întârziat să apară. Efectiv, adeseori, sunt copleşită de un asemenea elan de solidaritate şi de generozitate. Misiunea din mai va reprezenta un efort financiar enorm şi sperăm ca, pe ultima sută de metri, să mai găsim firme profitabile, conduse de oameni sufletişti, care să pună umărul la sănătatea acestor copii.