Un nou maraton de operații cardiace s-a încheiat la Sibiu. Zece copii au o nouă șansă la viață

Un nou maraton de operații cardiace s-a încheiat la Sibiu. Zece copii au o nouă șansă la viață

Nu mai puțin de 10 dosare medicale au fost cuprinse în cea de-a doua ediție de anul acesta a programului caritabilInimi Sănătoase pentru Copii”, derulat de Fundația Polisano. Programul constă în realizarea mai multor intervenții cardiace complexe în rândul copiilor diagnosticați cu malformații cardiace. Cei 10 copii parte din această ediție, cu vârste cuprinse între 4 luni și 12 ani, au fost tratați la spitalul MedLife-Polisano de către o echipă mixtă de chirurgi, din România și Anglia, iar starea lor post-operatorie este una bună, majoritatea dintre ei fiind deja externați.

Antonia, 4 ani, o fetiță veselă, a fost diagnosticată cu defect septal ventricular la naștere, fiind născută prematur. Patrick, 11 ani, energic și pasionat de fotbal, are și el același diagnostic. David, 1 an, din Republica Moldova, este un băiețel puternic, iar diagnosticul lui poartă numele de canal atrio-ventricular comun. Pe fișa curajoasei Natalia, 7 luni, a fost trecut diagnosticul tetralogia Fallot, în timp ce pe fișa lui Ionuț-Florin, 9 ani, un viteaz, medicii au scris defect septal atrial cu insuficiență cardiacă. Toți acești copii, și nu numai, sunt bine acum. Au fost operați săptămâna trecută la Sibiu, au o inimă sănătoasă și vor duce o viață normală.

„Am avut o săptămână bună, intervențiile au decurs foarte bine. Evoluția fiecărui copil este una favorabilă, recuperarea este rapidă, 9 dintre ei fiind deja externați. Acești copii se vor dezvolta foarte bine, vor fi sănătoși și vor duce o viață absolut normală. De peste 5 ani de zile, împreună cu alți medici din Anglia, vin cu mare bucurie în România să iau parte la această campanie, e cumva dorința de a reveni acasă, simt că îi datorez ceva țării din care am plecat și mă bucur când pot să vin aici și să redau speranța atâtor zeci de familii”, a declarat dr. Șerban Stoica, medic primar chirurgie cardiovasculară pediatrică, din cadrul Spitalului Universitare din Bristol (Anglia).

Echipa medicală care s-a ocupat de cazurile copiilor bolnavi de inimă a fost compusă din medici din Bristol, București şi Sibiu care pot realiza intervenţii medicale complexe, de o cazuistică rar întâlnită. Dintre aceştia au făcut parte chirurgi cardiovasculari și ATI-ști – dr. Şerban Stoica, dr. Anca Mandache, dr. Felix Farcaș, dr. Ovidiu Lazăr, medici cardiologi și numeroase asistente din blocul operator şi terapie intensivă.

Programul “Inimi sănătoase pentru copii” a fost demarat în anul 2015, iar până în prezent au fost operaţi peste 122 de copii din toată ţara. La finalul anului curent va mai avea loc o nouă serie de operaţii, pentru a le oferi o şansă la viaţă copiilor cu malformaţii cardiace grave. Cei care doresc să sprijine proiectul, pot găsi mai multe detalii pe site-ul fundației.

Share this post