Vieți de copil salvate cu ajutorul donatorilor
Un monitor mobil, care să urmărească semnele vitale ale copiilor bolnavi, transferați între secțiile spitalului. Asta și-au propus cei de la Fundația Polisano să realizeze în anul 2020, cu prilejul proiectului „Fiecare bătaie de inimă contează – Spitalul Copiilor”, prin strângerea de fonduri din cadrul Maratonului Internațional Sibiu ce a avut loc în toamna anului trecut. Între timp umanitatea și-a schimbat însă parcursul, iar reprezentanții Fundației Polisano au fost nevoiți să se adapteze și ei noilor termene și cerințe.
„Anul trecut a fost pentru noi cea de-a 5-a participare în cadrul Maratonului Internațional Sibiu și a fost de asemenea un an mai special. Noi nu știam acest lucru în februarie, atunci când am scris aplicația pentru Maratonul Internațional Sibiu, pentru că pandemia părea foarte departe pe atunci. Lucrurile s-au întâmplat însă foarte repede” spune Cătălina Costache, director executiv al Fundației Polisano Sibiu. „Noi în ultimii ani am vrut să îi ajutăm pe cei de la Spitalul de Pediatrie din Sibiu și toate proiectele noastre de la Maratonul Internațional Sibiu, cu excepția primului, au fost dedicate strângerii fondurilor pentru Spitalul de Pediatrie. Anul trecut i-am întrebat de ce ar avea nevoie și ne-au spus că în special în secția ATI ar avea nevoie de un monitor de măsurare a semnelor vitale, un monitor mobil, conectat prin WiFi la stația centrală ATI de la Spitalul Luther. În anul 2020 am început să strângem fonduri cu acest scop.
Apoi, întâmplarea fericită a fost că, între timp, au reușit să achiziționeze acest monitor cu ajutorul fondurilor europene. I-am întrebat de ce alte dotări ar mai avea nevoie și ne-au spus că este necesar, mai ales în contextul COVID, ca secția ATI să dispună de un aparat pentru oxigenoterapie non-invazivă, cu flux ridicat de oxigen. Aparatul ar servi copiilor care sunt internați în special cu patologie COVID sau în cazuri de insuficiență respiratorie. La acestea s-a mai adăugat un spirometru și alte echipamente mai mici pentru secția de cardiologie pediatrică. Achiziționarea acestor lucruri a fost mai mult decât ne propuseserăm inițial, iar acest lucru a fost posibil datorită faptului că am depășit un pic obiectivul pe care l-am fixat pentru strângerea de fonduri. La începutul acestui an am reușit să și instalăm aceste echipamente care s-au și dat deja în folosință. Datorită acestor aparate recuperarea copiilor este acum mult mai ușoară, acestea fiind aparate non-invazive”, mai adaugă Cătălina Costache.
Pentru sănătatea comunității, de 6 ani
Fundația Polisano se implică încă din anul 2015 în sănătatea comunității noastre prin proiecte de tratament, prevenție și informare, educație pentru sănătate, dar și dotarea spitalelor din România. Un loc important în preocupările acestora îl au copiii cu malformații cardiace, pe care îi ajută la diagnostic și tratament cu sprijinul unor echipe medicale internationale partenere. Cu ajutorul medicilor din Anglia, Suedia și Germania care vin în România de câteva ori pe an, tratează copiii cu boli cardiace grave din toată țara. Ajută astfel între 30 și 40 de copii pe an să primească intervenția cardiacă salvatoare, cu o rată de succes de 100% sub identitatea proiectului Inimi Sănătoase pentru Copii. Pe lângă acesta derulează și alte proiecte comunitare care contribuie la sănătatea grupurilor și comunităților mai mari. „Pentru a remarca ce diferență pot face ONG-urile în societatea civilă, este suficient să ne uităm la cele două fete care au construit un spital. Sigur, cu ajutorul donatorilor, dar este un exemplu foarte bun cu privire la unde se poate ajunge prin implicare. Noi nu am ajuns încă acolo, dar încercăm să facem tot posibilul la scara noastră. Noi ajutăm de exemplu și la formarea resurselor umane necesare, a medicilor, care să preia cazurile copiilor cu malformații cardiace. De cele mai multe ori suntem nevoiți în prezent să apelăm la specialiști din străinătate, iar acum de exemplu, când circulația s-a restricționat datorită pandemiei și medicii din străinătate nu au mai putut veni în România, a trebuit să ne bazăm pe resursele interne”, povestește Cătălina.
„Anul trecut am avut șansa să avem niște fundraiseri foarte buni alături de cauza noastră, în special James Pătrașcu. James și Daniela, mama lui, s-au implicat foarte mult. Dar și ceilalți fundraiseri care și-au fixat țeluri ambițioase și au activat propria lor rețea de cunoștințe și de prieteni, au contribuit la realizarea cu succes a acestui proiect . În ciuda pesimismului nostru de la început până la urmă s-a strâns suma și lumea a reacționat foarte bine la proiect”, mai spune Cătălina.
Unde poate duce implicarea sibienilor
James Pătrașcu și Daniela Gaston au ales ca în anul 2020 să fie alături de copiii internați la Spitalul de Pediatrie Luther din Sibiu și să își și arate implicit recunoștința față de medicii de la acest spital, care l-au îngrijit și pe James pe parcursul anilor lui de copilărie. Au reușit să strângă prin mobilizarea lor 15,000 lei pentru cauza aleasă, cea mai mare sumă strânsă la Maratonul International Sibiu, ediția 2020, într-un an în care lumea întreagă era pusă la încercare. Secretul lor este tribul pe care îl au, oamenii care sunt donatori recurenți și care susțin cauzele propuse de ei. „A ajuta semenii, fie ei și necunoscuți, actul binelui, e ca un răsărit de soare văzut din vârful muntelui. Te copleșește de fericire. Te face dependent în a dărui, te face răspunzător și conștient de puterea pe care o poți avea prin determinare. Suntem mulți pe acel vârf de munte, suntem consecvenți, ne suntem alături și în fiecare an ne mai crește inima cu două numere când vedem că devenim o comunitate și mai mare în numele iubirii semenilor. Curaj! No, hai!”, spune Daniela când o întreb ce mesaj motivațional are pentru sibieni pentru a se implica în diferite cauze de binefacere inițiate în comunitate.
Anul acesta, Fundația Polisano are deja noi solicitări pentru a ajuta Spitalul de Pediatrie. Până atunci însă vor continua cu proiectul Inimi sănătoase pentru Copii și vor organiza operațiile care au fost reziliate anul trecut. Chiar la finalul săptămânii trecute au fost operați alți doi copii cu ajutorul lor, iar acum speră să organizeze o sesiune operatorie pentru mai mulți copii cu ajutorul unei echipe de medici din Germania, din 5 orașe. Aceștia vor realiza împreună operații programate în luna mai, care trebuie să aibă loc cât mai curând, pentru că din păcate urgențele medicale nu țin cont de pandemie, ci trebuie rezolvate cât mai repede.