Campanie despre malformatiile cardiace, la Sibiu

Fundația Polisano a demarat, în luna martie, o campanie de informare privind principalele simptome ale malformațiilor congenitale cardiace la copii, în cele peste 200 de școli și licee din județul Sibiu. În România, cel puțin un copil din o sută suferă de o malformație cardiacă congenitală, dar mulți dintre aceștia nu sunt diagnosticați, din diferite motive.

Campania Healthy Hearts se desfășoară în cele peste 200 de școli și licee din județul Sibiu, fiind vizați peste 45.000 copii care frecventează ciclul primar, gimnazial și liceal. Obiectivul acesteia este de a informa părinții și profesorii cu privire la principalele simptome ale malformațiilor congenitale cardiace. Dacă nu sunt descoperite și tratate la timp, malformațiile cardiace congenitale severe pot pune în pericol viața copiilor.

În cadrul proiectului s-au asociat aproximativ 100 de medici de familie, care vor primi cazurile semnalate de părinți și profesori și vor face recomandarea pentru un consult de specialitate, dacă este nevoie. Acesta este asigurat, în cadrul campaniei, de către consilierul medical al proiectului, dr. Viorela Cotârlă, cardiolog pediatru.

Părinții și profesorii reprezintă publicul nostru țintă și au un rol primordial, întrucât ei sunt cei care trebuie să sesizeze aceste simptome și să le comunice medicilor. Deși cel puțin unul din 100 de copii suferă de o malformație cardiacă congenitală, mulți nu sunt diagnosticați, din diferite motive. Unul dintre acestea ar putea fi faptul că simptomele existente nu par îndeajuns de importante pentru a fi prezentate medicului de familie. De exemplu, oboseala la efort poate părea rezultatul activităților fizice. Prin activitatea Fundației Polisano, am cunoscut mulți copilași care au fost diagnosticați tardiv, de multe ori întâmplător. Cu cât diagnosticul este mai rapid, cu atât tratamentul are mai multe șanse de succes și copiii pot avea o viață normală”, a declarat Cătălina Costache, directorul Fundației Polisano.

Principalele simptome pentru care părinţii sau profesorii sunt sfătuiți să orienteze copilul către medicul de familie sunt: stagnarea în greutate, semne respiratorii (dispnee), cianoza, transpirații excesive, dureri precordiale, oboseala la efort, prezența de edeme, agitație.

Campania Healthy Hearts este derulată de Fundația Polisano, cu sprijinul Societății Medicilor de Familie, a Inspectoratului Școlar Județean Sibiu, a Societății Studențești de Chirurgie din România și a Clinicii Polisano. Partener media: Magic FM.

Share this post